Frågan som sätter trovärdigheten på spel
12 september 2024

Den hednakristna kyrkans relation till det judiska folket har i alla tider varit ansträngd och obalanserad. En spänning som ligger nerbäddad redan i den allra tidigaste Kyrkans historia, ja redan i Jesu verksamhet. Men Jesus själv polariserar aldrig gentemot judarna i sig – snarare emot icke judar. Jesus föddes som jude, omskars som jude, levde som jude och inriktade i princip hela sin starkt geografiskt och tidsbegränsade tjänst till sitt eget folk – just för att hans liv, död och uppståndelse skulle bli till välsignelse för alla folk i alla tider.

Den hednakristna kyrkan har dels av förenklande pedagogiska skäl, dels av ren okunskap och teologisk omognad, polariserat judendom och kristendom, liksom den djupt obibliska, okristliga och olutherska polariseringen mellan Gamla och Nya testamentet.

Detta har gett en grogrund till den hednakristna kyrkans skamfyllda historia med återkommande antisemitism och undlåtanden att stå upp för judarna – Guds utvalda folk. Det finns dock undantag som lyser som stjärnor på den mörka himlen. Ett exempel är Svenska Israelsmissionen som dels fick vara ett verktyg för en väckelse bland judarna i Wien, dels var med och räddade omkring 3000 judar undan nazisternas klor.

Om vi vill ge tillbaka evangeliet till det judiska folket, behöver vi markera emot all form av antisemitism. Det handlar om vår trovärdighet. Om vår innersta övertygelse och vår grund. Vi behöver besinna vår historia, förstå Guds sammanhang, vara ödmjuka inför Guds plan och låta allt vi gör ske av kärlek till hans älskade.

När vi vill stå upp för det judiska folket, så kan vi inte undgå att stå upp för deras rätt till Landet. Men situationen i landet Israel är mycket komplex – liksom statens korta historia. Ju mer man vet desto mer ödmjukhet ger det.

En del kan leverera tvärsäkra svar, medan andra inte vill röra vid dessa frågor för att de är så svåra att greppa. Många väljer sida på ett förenklat sätt, eller glider undan för att slippa ta ställning. En del kristna övertolkar profetior medan andra menar att vi inte kan dra några slutsatser utifrån Bibelns löften om land och nutida staten Israel.

Men ingen tjänar på att vi polariserar och förenklar. Inte heller om vi duckar för frågorna. Vi ser inte hela Guds rådslut, men vi vet att han har kallat oss till att stå upp för detta folk – var i världen de än bor, samt ge tillbaka det dyrbaraste vi fått – evangeliet om Jesus, judarnas Messias och världens ende Frälsare.

Carl-Henrik Karlsson

Få nya artiklar på Kristen Livsgrund via e-post

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om tidningen

Livskällan vill visa på Jesus som Israels Messias, vägleda utifrån Bibeln, och ge ökad kunskap om Jesustroende judar.

Livskällan grundades av Källan 1999 som papperstidning, men efter 25 år blev den digital.

NYA ARTIKLAR VIA E-POST:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap