Rapport från Ungern
12 september 2024

Vi delar axplock från nyhetsbreven för MAJ och JUNI från arbetet Jews for Jesus driver i Budapest, Ungern:

Ett besök i Israel
Kata och Ildi gjorde ett speciellt besök i Israel. De letade efter ungerska-talande judar i Israel. Statistiken säger att det finns mer än 200 000 ungerska israeler. Men i Israel har de inte samma täta kontakt som i andra länder. Besöket var vällyckat eftersom vi fick träffa en ny troende kontakt, Elisheva (fingerat namn) i Meytar. Vi delade tron med hennes man, Evan (fingerat namn), och styrkte henne i tron.

Senare besökte vi en 91 år gammal dam, överlevare och sionist, som flyttade till Israel då hon var 15. Júlia (fingerat namn) tog väl emot oss, berättade sin livshistoria för oss och vi delade vårt hopp med henne. Hon lyssnade med ett öppet hjärta. Vi önskar att hålla kontakten med dessa dyrbara ungerska människor som verkligen behöver hoppet i Yeshua.

Kan Talmud och Bibeln tala med varandra?
Panelsamtal nummer två i synagogan (av Kata Tar)

Det andra tillfället i serien med panelsamtal i synagogan gav flera goda upplevelser. Denna gången var Péter Radvánski, en ung Rabbin i den neologiska synagogan i Páva-gatan, samtalspartner med vår franska kollega Johann Lussange. Vi kände inte Johann sedan tidigare eftersom han just börjat arbetet i vår Paris-avdelning, men vi blev fort vänner. En glad pappa med tre små barn som just hade lämnat in en post-doktor-uppsats i teoretisk fysik. Men Gud kallade honom till missionstjänst – och han lydde.

Den första spännande händelsen var en middag kvällen innan det formella panelsamtalet i synagogan. Där vi inte bara var tillsammans med en rabbin, utan två. På en vegansk restaurang. Samtalet var vänligt och lättsamt (mest om hur judiskt liv är i Frankrike). Johann var vänlig och kunskapsrik.

Nästa dag fortsatte de samtalet framför ungefär 70-75 personer. Denna gången över ett djupare ämne: Vilken identitet Messias ska ha och om tiden för hans ankomst. Atmosfären var helt igenom vänlig. Det uppstod faktiskt inga riktiga kontroverser. Rabbi Peter citerade från Talmud och Johann från profeterna. De använde faktiskt helt olika källor. Det rabbi Peter sa var inte det han trodde på, men det judendom lär. Självklart är Messias ankomst ett tema det fokuseras mindre på inom judendomen i dag, eftersom de har upplevt allt för många besvikelser på grund av falska messias-kandidater.

Hur som helst, så läste Johann väldigt talande profetior: om löftet om det nya förbundet i Jeremia 31:31-34, om det judiska folkets erkännande av den genomstungne Messias i Sakarja 12:8-11 och om den lidande Messias i Jesaja 53. Evangeliet berättades, inklusive en uppmuntran om att fråga Gud själv om Messias. Det var ingen debatt, men mera en fri predikan. Det kom också många goda frågor från publiken. Johann hade en gåva till både Rabbi Finali och Rabbi Radvanski – som de var glada för att få och återgälda.

Nästa dag, efter panelsamtalet, möttes de igen för att dricka kaffe, och Johann till och med kunde berätta hur han kom till tro. Vi är tacksamma till Herren och ber att vänskapen som formades kan fortsätta att byggas – hela vägen till tro och vidare! Tack för att ni är med och ber!

Shabbat
Vi har arrangerat en sabbatskväll med 17 gäster, två av dessa judar som ännu inte tror på Jesus och sju jesustroende judar. Grundläggaren av arbetet i Budapest, Avi Snyder, delade sina tankar om vissa sidor av hans samtal med Rabbi Jonathan Megyeri som var en del av samtalsserien om Messias. Avi talade om huruvida alla religioner är vackra och sökte svaret på frågan: Är det bra för hednafolken att hålla de sju noakitiska lagarna och tro på Jesus?

Sabbatsgudstjänst nummer två (i juni) gjordes ”utanför boxen” som en gatugudstjänst på tunnelbanestationen Kálvin tér. Vi tände ljusen, läste Kiddush (vin och chala (=bröd)), sjöng judiska sånger och tillbad dessutom Gud med judiska danser. Vi fick kontakt med tre judar och fick möjligheten att dela ut litteratur på hebreiska till turister från Israel.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om tidningen

Livskällan vill visa på Jesus som Israels Messias, vägleda utifrån Bibeln, och ge ökad kunskap om Jesustroende judar.

Livskällan grundades av Källan 1999. Efter 25 år blev den digital.

NYA ARTIKLAR VIA E-POST:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap